Čačanka umetnost stvara na haljinama

  • Autor Dragana Dragana
  • Kategorija Vesti
  • Objavljeno 15.03.2017

Čačanka umetnost stvara na haljinama

Vladimir Ilić | 12. mart 2017. 15:28 | Komentara: 0

Dizajnerka Maja Pantović (30) iz Čačka oslikava jedinstvene modne kreacije pa i delove nameštaja. Pročula se širom Evrope i među visokim modnim krugovima u Americi

 UMETNOST Maja Pantović sa ručno oslikanim haljinamaFoto V. IlićUMETNOST Maja Pantović sa ručno oslikanim haljinamaFoto V. Ilić

ZA jedinstvene i neobične kreacije čačanske modne dizajnerke Maje Pantović (30) za samo godinu dana, otkako se bavi ovim poslom, pročulo se širom Starog kontinenta, kao i među visokim modnim krugovima u Americi. Razlog je što je mlada Čačanka uspela da spoji modu i slikarstvo, pa haljine koje izađu iz njenog studija, ili bolje reći ateljea, predstavljaju pravo umetničko delo, jer ih je svojom rukom oslikala i dala im poseban pečat i prepoznatljivost.

Maja je posle završenog fakulteta počela da radi u struci, odnosno da se bavi grafičkim dizajnom, ali, kako kaže, to joj nikada nije bila želja. Ono što je oduvek privlačilo bilo je slikarstvo.

- Želela sam da upišem Akademiju, ali mi je otac govorio da od toga nema velike vajde, te da svi čačanski slikari voze bicikle. Zato sam studirala grafički dizajn - rekla nam je ova Čačanka. - Ipak, u meni je stalno gorela želja za slikanjem, a posebno kada sam uvidela da u grafici dosta toga zavisi od kompjutera i mašine. A ja sam uvek bila takvog ubeđenja da mašina nikada ne može da zameni čovekove ruke.

Tako se Maja prošle godine odlučila da sa mesta direktora očeve firme ode svojim putem, u privatnike, i otvori sopstveni studio u kome će dizajnirati odevne predmete, oslikavati ih i krojiti. Ljubitelji mode odmah su na njenim kreacijama prepoznali zadivljujuće motive, krojeve, spoj tkanina i materijala koji su nespojivi. Majina originalnost oduševila je posebno žene, koje su oduvek tragale za neobičnim, do sada neviđenim. Njen studio nazvan je "Gufo", što na italijanskom znači sova, i što je čest detalj na Majinim kreacijama, a zbog toga što ova ptica predstavlja simbol mudrosti i čuvara drevnih znanja.

* ATELjE Grafički dizajner sa slikarskim afinitetom

- Oslikavam haljine, venčanice, košulje, pantalone..., svu odeću - žensku, mušku, dečiju, ali i obuću, kućni dekor, pa čak i nameštaj - kazala nam je Maja. - Radim i po narudžbinama, odnosno naslikam šta ko god želi, ali mi je draže da mi mušterija ostavi odrešene ruke. Dovoljno mi je da osobu upoznam nakratko i odmah u glavi stvorim sliku koja treba da se nađe na njenoj, recimo, haljini. Imam mušteriju, koja mi je samo poslala fotografiju i ostavila me da radim sama. Kada sam joj poslala haljinu, javila mi se i kroz plač od uzbuđenja i emocija nije mogla da mi se zahvali. To su momenti koji se u ovom poslu pamte. Za nezaborav su i mlade koje su mi poverile da im "napravim" venčanicu za najvažniji dan u njihovim životima. I one su ostale bez teksta, a sa većinom sam postala veliki prijatelj.

Maja ističe da su njene mušterije iz gotovo svih gradova u Srbiji, ali i u inostranstvu. Svaki komad garderobe koji izađe iz njenog ateljea je unikat, to mnoge mušterije natera da upravo dođu kod nje.

- Moje kreacije našle su se i u Londonu, i to u prodavnicama gde se prodaju modni detalji koje nose čuvene muzičke i filmske zvezde. U pregovorima sam sa ljudima iz visoke mode u Los Anđelesu. Nadam se uspehu i da ćemo viđati moje kreacije širom sveta - zaključila je Maja Pantović.

 

TRAJNE BOJE

BOJE kojima Maja oslikava odevne predmete su posebne, i teško se do njih dolazi. One su trajne i ne mogu se skinuti sa materijala, pa čak ni ako se peru na 30 stepeni u mašini.

Što se tiče cene Majinih kreacija, ona ističe da su veoma pristojne.
Komentari

Nema komentara. Ostavite prvi komentar.